foto fra Pexel.com av Craig Adderley

Når må du ha prosjektregnskap? Ny grensen fra 27.juni 2023

Prosjektregnskap er påkrevet for prosjekter over en viss størrelse. Grensen ble hevet fra og med 27.juni 2024 til over det dobbelte av grenseverdien før denne datoen. Regnskap med prosjekt kan forholde seg til den nye terskelverdien etter 27. juni 2024. 

Bokføringsforskriften  §8-1 inneholder særregler for bygge- og anleggsvirksomheter samt verftsindustrien. Disse reglene gjelder for både arbeid utført for egen og andres regning, og krever prosjektregnskap for prosjekter der anbudspris eller anslått omsetningsverdi overstiger 5 ganger folketrygdens grunnbeløp (G). Per d.d. utgjør dette kr. 620.140 eks. mva. Dette er en betydelig økning fra den tidligere grensen på kr. 300.000.

For prosjekter som allerede er påbegynt før 27. juni 2024, og som har en verdi mellom 300.000 og 620.140, er det ingen angitte overgangsregler. Dersom det allerede føres prosjektregnskap for slike prosjekter, kan dette videreføres frem til ferdigstillelse.

Det er ikke plikt til å føre prosjektregnskap for prosjekter under 5 G, selv om et selskap har andre prosjekter som overstiger denne grensen. Det kan allikvel være fornuftig ut i fra et styringsperspektiv å benytte prosjekter på flere deler av virksomheten, når man først er pålagt å føre prosjektregnskap. Flere prosjekter for samme oppdragsgiver vurderes hver for seg dersom de er fysisk avgrenset, og prosjektregnskap må føres minimum hver fjerde måned. Kostnader skal spesifiseres på blant annet lønn, materialer, underentreprenører og andre direkte kostnader.

Oppbevaringsplikten for prosjektregnskap er 10 år, og inkluderer dokumentasjon som bilag, kontrakter, tegninger og timelister. Det skal også være toveis kontrollspor mellom prosjektregnskapet og bokføringsdokumentene, der prosjektkoden må fremgå i bokføringsspesifikasjon, kontospesifikasjon og prosjektregnskapet.

Denne artikkelen har tatt utgangspunkt i Regnskap Norge sin artikkel om samme tema.

0